Budgetbeheer

Verschil budgetbeheer en budgetcoach

In de wereld van schuldhulpverlening worden de termen budgetcoaching en budgetbeheer vaak door elkaar gebruikt. Wat zijn de verschillen tussen deze twee termen?

Budgetcoach

Soms kan er een plotselinge terugval in inkomen zijn door bijvoorbeeld ontslag, echtscheiding of geboorte. Of mensen maken vaak verkeerde keuzes als het om hun financiën gaat. In sommige gevallen kun je er iets aan doen maar soms overkomt het je gewoon.

Als het je niet meer lukt om deze plotselinge terugval in inkomsten te boven te komen kunnen er financiële problemen ontstaan. Het is van belang op actie te ondernemen zodat de problemen niet groter worden.

Iemand die je hier bij kan helpen is een budgetcoach. Samen met jou stelt de budgetcoach plan op om de financiële situatie weer op orde te brengen. In dit plan staan, behalve inkomsten en uitgaven, ook de wensen van de cliënt voor het komende jaar en hoe deze gerealiseerd worden.

Je zult dus gecoacht worden in je financiële beslissingen door ene professional. Je leert onder andere hoe je controle kan krijgen over je uitgaven en inkomsten en hoe je overzicht houdt. Met welke zaken dien je rekening te houden als je bepaalde uitgaven doet?

Een budgetcoach is dus een financiële dienstverlener die ervoor kan zorgen dat gezinnen het overzicht over geldzaken weer terug krijgen

Als er al sprake is van schulden en het lukt je niet meer om je uitgaven en inkomsten te regelen dan kun je een beroep doen op budgetbeheer.

Budgetbeheer

Wat is nou precies budgetbeheer en wat doet een budgetbeheerder?

Bij budgetbeheer wordt er plan opgesteld voor uw uitgaven en inkomsten. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel geld je nodig hebt om je vaste lasten te betalen, en hoeveel geld er dan overblijft om van te kunnen eten en hoeveel geld er dan overblijft om schulden af te lossen.

Het bedrag voor de vaste lasten en het aflossen van schulden, wordt maandelijks overgemaakt op de rekening van de schuldhulpverlener. Dit wordt ook wel een beheer rekening genoemd. De budgetbeheerder heeft als taak om vanaf nu zorgen dat je schulden niet verder op kunnen lopen, omdat er misschien nog meer rekeningen niet betaald worden.

Het geld dat overblijft is het leefgeld. Dit is geld waarvan je eten en drinken kunt kopen.

Voor de een is dit niet prettig en voor de ander wel. Het geld dat je krijgt om te eten is beslist geen vetpot en je zult enorm moeten bezuinigen, maar het voordeel is wel dat je voorlopig geen omkijken meer hebt naar alle rekeningen.