Geld lenen

Soorten leningen

In Nederland heeft ongeveer één op de twee Nederlanders een lening.  Misschien schrik je van dit aantal maar het blijkt toch te kloppen volgens de cijfers.

Deze percentages hebben ook te maken met het feit dat je ook geld leent als je bijvoorbeeld een roodstand bij de bank hebt of als je koopt op afbetaling bij bijvoorbeeld de Wehkamp of een ander postorder bedrijf. Het grootste deel van de leningen loopt in Nederland als debet stand op de lopende rekening.

In Nederland staat er ongeveer voor € 16 miljard aan leningen uit. € 10 miljard hiervan is een rood stand op de betaalrekening.

Verschillende soorten van geld lenen

In dit artikel beperken we ons tot de verschillende soorten van geld lenen in directe vorm. Roodstand of kopen op afbetaling wordt hier dus niet in meegenomen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet wordt ook wel een flexibel krediet genoemd. Het doorlopend krediet is in feite de tegenhanger van de persoonlijke lening.

Met een doorlopend krediet heeft u altijd geld achter de hand. Het is dus een krediet met een variabele rente, en daardoor ook een variabele looptijd. Er zijn zelfs vormen van krediet waarbij zelfs de maandtermijn variabel is.

Hierdoor zijn er wel een aantal nadelen aan deze manier van geld lenen;

Nadelen van het doorlopend krediet zijn:

  • Variabele rente, waardooru nooit zeker weet hoeveel u aan rente betaalt
  • Discipline is vereist, zodat de lening niet oneindig blijft lopen

Voordelen van het doorlopend krediet zijn:

  • De lening is flexibel: u kan opnemen en aflossen wanneer u dit wenst
  • U hoeft vooraf niet precies te weten welk bedrag u nodig hebt
  • Meestal voordeliger bij een snelle aflossing

Voor wie is het doorlopend krediet geschikt?

geld lenen, doorlopend krediet of persoonlijke leningHet krediet is voornamelijk geschikt voor mensen die graag geld achter de hand willen hebben of een lening willen die ze zeer flexibel kunnen gebruiken. Het is dan een ideale vorm van geld lenen. Met deze vorm van geld lenen bepaald u zelf namelijk wanneer u geld opneemt, hoeveel geld u opneemt, en wanneer u het terug gaat betalen. Door deze flexibiliteit bent u dus zeer zeker baas over uw krediet.

Risico’s van een doorlopend krediet

Aan een lening kleven ook risico’s. Het risico bij een doorlopend krediet is, net als één van de voordelen, de flexibiliteit. Omdat u steeds kunt opnemen uit het krediet vandaan bestaat het risico dat u opnames blijft doen uit uw lening tot aan uw kredietlimiet.

Hierdoor loopt u het risico dat uw doorlopend krediet een doodlopend krediet kan gaan worden. Een krediet dat jaren en jaren blijft bestaan en waar u dus uiteindelijk ook teveel rente aan betaald.

Persoonlijke lening

Een tegenhanger van het doorlopend krediet is de persoonlijke lening. Deze vorm van geld lenen geeft meer zekerheid.

Met deze vorm van geld lenen heeft u een vaste rente, een vast maandtermijn en ook een vaste looptijd van uw lening. Hierdoor weet u met zekerheid waar u aan toe bent. De persoonlijke lening is uitermate geschikt als u op zoek bent naar een lening met absolute zekerheid.

Daarbij is er nog een enorm groot voordeel dat u gedurende de looptijd van de lening veel financieel gewin kan opleveren. Als u namelijk een persoonlijke lening afsluit, en u gebruikt dit geld voor woningverbetering. Dan is de kans groot dat u een deel van de betaalde rente weer terug kunt krijgen van de belastingdienst. Hierdoor betaald de belasting dus als het ware mee aan uw lening en kunt u veel goedkoper geld lenen.

Nadelen van een persoonlijke lening zijn:

  • Het is vrijwel onmogelijk om extra geld bij te lening binnen dezelfde lening
  • De rente van de persoonlijke lening is vaak hoger dan de rente van een doorlopend krediet
  • Bij vervroegd aflossen van de lening betaalt u een boete

Voordelen van een persoonlijke lening zijn:

  • De maandtermijnen die u moet betalen staan vantevoren vast
  • Aan het einde van de looptijd van de lening is de gehele lening afbetaald

Mini lening

Minileningen (flitskrediet) zijn kleine leningen tot een maximaal bedrag van € 750,-. Het zijn leningen die u meer als voorschot op uw salaris kunt afsluiten. Deze leningen moet u binnen maximaal 30 dagen terug betalen.

Bij mini leningen betaalt u vaak een hoge rente (max. 15% wettelijk).

Minileningen zijn daarom ook niet geschikt als u het bedrag niet binnen deze periode kunt terugbetalen. Er is geen mogelijkheid voor een langere terugbetaling periode. U moet deze leningen echt snel terugbetalen waardoor u in financiële problemen kunt raken.

Als u op korte termijn extra geld nodig heeft, bedenk dan goed voordat u gebruik maakt van een dergelijk mini lening. Als het echt nodig is, is rood staan een minder dure optie: € 150,- rood staan tegen 15% gedurende 21 dagen, kost minder dan € 1,50.

Duidelijk minder dan de € 25,- die sommige partijen vragen voor een spoedboeking, een garantiestelling of iets dergelijks.

Dat neemt niet weg dat deze vorm van geld lenen best heel handig is. Zeker als er voor een korte termijn net even geld nodig is. Deze vorm van geld lenen is vooral onvoorstelbaar populair in verband met het gemak van afsluiten.

Zeker als u éénmaal klant bent bij één van de aanbieders kan het proces bijzonder snel verlopen. Een minilening wordt veelal online aangevraagd en kan, zeker bij de bestaande klanten, al binnen enkele minuten op de rekening bijgeschreven zijn.